Samen zijn we gespannen

Mijn paard bouwt spanning op zodra ik op hem ga zitten. Helaas krijg ik daar de kriebels van, waardoor ik bang word.

Ruiter en paard hebben spanning

Eigenlijk is het helemaal niet zo vreemd. Want ons brein zegt alleen maar tegen je “de vorige keer ben je gevallen, heb je iets gebroken”. Je brein is er voor je om jezelf te beschermen. Elke keer als je paard zichzelf aanspant zegt je brein tegen je spieren “ook spannen, anders ga je vallen”.

In het gekste geval kan je zeggen dat je je paard verkoopt. Je kan een ander paard kopen waar je de ervaring niet mee hebt. Rustig aan beginnen op een bomproof paard.

 

Nee! Niet doen, dat is niet wat je hart wilt. Je hebt dit paard gekocht omdat hij jouw hart gestolen had. Dan moet het toch zo zijn dat jullie samen aan de gang gaan. We gaan samen proberen om jullie beiden uit de spanning te halen. Hierdoor kunnen jullie elkaar stimuleren om de spanning los te laten.  

Samen (ont)spanning

Het is goed als je beseft dat jullie samen spanning hebben. Dat betekent dat jullie ook samen kunnen gaan ontspannen. Alleen hoe doe je dat. Je gaat eerst een stukje met je paard lopen. Ik zie dat je nu al spanning opbouwt. Niet? Oké, kijk maar eens naar je paard. Je loopt zoals je dat net deed. Je kijkt naar je paard hoe die meeloopt. Dan wil ik dat je diep in en uit ademt. Dan kijken we nog eens hoe je paard meeloopt.

Zie je al verschil in je paard? Dat is fijn want dan kan je ook je paard verder gaan helpen. Wanneer je naar je paard kijkt kan je dus of je zelf spanning hebt. Je kan je paard enorm goed helpen door zelf ontspannen te blijven in spannende situaties. Vanuit daar gaan we je paard leren met spannende situaties om te gaan.  

 

Jouw spanning

Je kan je ademhaling pas reguleren als je je bewust bent van je spanning. Hoe herken je nou die spanning. Ik heb je al gezegd dat je het aan je paard kan zien. Toch zou het zo fijn zijn als je het zelf kan herkennen. Wanneer je niet met je paard bezig bent kan het je ook helpen.

  • Je voelt regelmatig die kriebel van spanning in je buik
  • Je ademhaling zit hoog. Duidelijk geen buikademhaling, soms zelfs een hele korte ademhaling;
  • Je hebt spieren gespannen. Bijvoorbeeld je kaken, vingers, armen zijn niet ontspannen.

 

Dat je spanning hebt weet je vaak al wel. Dan krijg je de reactie van mensen

                                            “Je moet gewoon even doorrijden, dan komt het goed”

                                            “Je hoeft niet bang te zijn hij doet toch niets”

Alleen helpt het niet. Want als je kon doorrijden had je er niet al een paar keer afgelegen.
Het hoeft niet zo te zijn dat je eraf gelegen hebt. Je bent misschien vermoeider als je van je paard komt als toen je erop ging zitten. Het kost nou eenmaal erg veel energie om je spieren aangespannen te houden.

 

Als mensen zien dat je spanning hebt krijg je nog meer mooie reacties:
                                            “Ga eens ademen”

                                            “Je kan je spanning loslaten want er gebeurt toch niets”

Daar krijg ik altijd de slappe lach van. Want je weet dat je spanning hebt, je weet dat je moet ademen. Alleen dat is nou wat niet lukt!
Je bent niet geholpen bij dit soort teksten je bent meer geholpen met een manier om dit te doen.

 

 

Zelf ontspannen

Als het je niet lukt om zelf je ademhaling dieper te krijgen kan ik je daarbij helpen.
Allereerst gaan we eens kijken waar de spanning begint. Dat kan zijn op het moment dat je naast je paard staat om op te stappen. Het kan zijn dat de spanning zich pas opbouwt als jullie wegstappen.
Ieder mens is anders. Voor mij betekent dat dat elk persoon met spanning iets anders nodig heeft.

Je kan proberen aan de slag te gaan met een visualisatie. Als dit voor jou werkt leg ik de visualisatie van de boom uit. Kan je dit beter met dit direct te linken aan de ademhaling kan je denken aan de zee.

 

Ben je nu niet iemand die iets kan met een visualisatie? Dan ga ik met je kletsen. Dit kan gaan over vakantie, werk of een andere hobby. Hierin stel ik vooral vragen. Jij moet gaan praten. Want als jij praat moet je over naar een diepere ademhaling.

 

Basis aan de lange lijnen

In een eerder blog heb ik al besproken dat je een paard zekerder kan maken door de lange lijnen te gebruiken. Dit gaan we verder uitbouwen. Voordat je gaat beginnen aan de lange lijnen heb ik in de vorige blog uitgelegd dat je:

  • Jij en je paard middels loswerken energieën afgestemd hebben
  • Jij je paard hebt laten wennen aan de lange lijnen

Dit alles is ook terug te lezen in het e-book Dubbele lijnen – Zeeuws Paardengedrag

Voordat je met spannende dingen aan de lange lijnen begint. Is het wel zo eerlijk tegen over je paard dat je de lange lijnen eerst een paar keer geoefend hebt. Je paard weet dan waar je aan toe bent. Daarnaast weet jij hoe je moet reageren als je paard net even anders reageert dan verwacht.

Spanning onder het zadel

Dat jij spanning hebt daar zijn we al mee aan de slag gegaan. Alleen wat als je paard ook spanning onder het zadel opbouwt. Daar gaan we mee aan de slag.

 

Jullie zijn samen al aan de slag gegaan met de dubbele lijnen. Heel goed gedaan.
Voordat we het zadel met de lange lijnen eraan doen gaan we aan de slag met het zeil. Als jij je paard vasthoudt met een ontspannen houding. Eerst zal ik met het zeil het lichaam van je paard aanraken. We bouwen het samen op. Als je paard reageert door te gaan lopen of iets dergelijks, dan corrigeer jij hem. Als hij stopt met lopen zal ik het zeil van zijn lijf afhalen.

 

Als dit goed gaat gaan we kijken of je paard ook kan ontspannen. Zodra dit kan gaan we dit uitbouwen. Wil je meer leren over het aanraken met spannende objecten lees dan het e-book Uitdagend gedrag – Zeeuws Paardengedrag .

Obstakeltraining met je paard

Als we helemaal klaar zijn met het zeil dan kan je je paard bijna inpakken. Dat is ook de bedoeling. We gaan namelijk het zeil over je paard heen leggen onder het zadel. Wanneer alles gereed ligt gaan we kijken wat je paard doet als hij in beweging gezet wordt. Het kan zo zijn dat hij ontploft, hij kan ook minimaal reageren.

 

Als hij weg stapt en hij neigt te gaan ontploffen dan gebruik je de tools die je hebt gekregen met de lange lijnen. Haal hem desnoods naar je toe. Tot hij weer ontspant. Pas dan zet je hem weer voorwaarts. Je gaat zien dat de momenten van ontspanning steeds langer duren. Wanneer je paard dit kan kan je naar de volgende stap dat is draven. Wij kijken wat je paard doet. Houdt er ook rekening mee dat je dat wat je wilt zien ook beloond wordt. De beloning kan je geven door je paard naar je toe te vragen. We hadden tenslotte gezien dat hij ultiem ontspant bij jou.

 

Als jullie dit helemaal kunnen kunnen we gaan kijken of we het zeil groter maken. Daarnaast kunnen we er ook voor gaan kiezen om swimnoodles aan het zadel te maken. Elk onderdeel van de aanraking op het lichaam pakken we op deze manier aan. Alleen als je paard dit allemaal in ontspanning kan, is het tijd om op te stappen. 

Mijn paard heeft spanning van de stang die ik erachter doe als hij in de trailer staat.

Met de stang erachter in de trailer

Zomaar een vraag die een klant appt.
Kan jij me komen helpen?
Was de daarop volgende vraag.

Dat kan zeker, toch wil ik eerst naar het begin van de training kijken.

Begin bij het begin

Tijdens het naar de trailer toe lopen zie ik het paard veranderen.
Van actief door stappen naar een trage stap. Uiteindelijk staakt het dier voor de trailer.

Voor mij wordt het al wel duidelijk. Dit paard heeft niet alleen spanning van de stang. Het op de trailer lopen is al spannend genoeg. Heel goed kan je hier de spanning herkennen. Niet alleen het vertraagd lopen. Ook heel herkenbaar is het dat er eerst 2 voeten op de klep gaan. Een hele lange stilte voordat er een stapje naar voren gaat. Pas nadat de achtervoeten op de klep staan komt er meer beweging in het dier.

Grappig om te zien is dat dit paard gelijk gaat eten als hij helemaal in de trailer staat. Tot de stang tevoorschijn komt is het dier ontspannen. Doet de eigenaresse de stang er achter krijgen we een wip wap te zien. Je herkent het vast wel:

  • Voorbenen omhoog
  • Achter benen omhoog
  • En opnieuw

Ja je paard als een wip wap.

Je herkent de spanning

Ik snap het volledig dat de eigenaresse in beginsel zegt dat dit paard spanning heeft als de stang erachter gaat. Want pas dan laat het dier heel duidelijk zijn spanning zien. Toch is niets minder waar. Doordat het dier vertraagd en de voeten niet op de klep wenst te zetten betekend dat hij daar ook al spanning heeft.

Ruiter en paard hebben spanning
Spanning bij zowel ruiter als paard

Wil je je paard goed helpen is het niet alleen zaak dat de spanning met de stang weg te nemen. Ook minder spanning bij het erin lopen zou enorm prettig zijn. Dus laten we daar gaan beginnen.

We gaan het vandaag eens even anders doen. Kunnen we met je paard ergens werken in een veilige omgeving zonder de trailer? Ow je hebt een bak tot je beschikking, wat fijn! Ik pak even wat spullen. Twee blauwe zeilen doen al wonderen. Grappig dat ik vraagtekens zie ontstaan. Nou je gaat samen met je paard aan de slag dat een vreemde ondergrond helemaal niet zo spannend is.

Net even anders

Daar gaan jullie. Nu zie je dat je paard deze vreemde ondergrond eigenlijk al niet zo grappig vind. Stap voor stap leren we hem dat het best wel een goed idee kan zijn om zijn voeten op het zeil te zetten. De stappen die jij gaat maken zien er als volgt uit:

  • Je paard kan rustig door het slootje lopen
  • Over het smalle strookje lopen kan in rust en ontspanning
  • Je kan je paard sturen over een grote strook, zodat hij zijn voeten op het zeil zet
  • Jullie kunnen samen op het grote zeil lopen

Als je dan toch zo goed bezig bent buiten het zicht van de trailer, dan kunnen we ook nog wel even de stang oefenen. Oké ik snap het, je stelt geen vraag meer hoe ik dat voor ogen heb. Je wacht rustig af welke constructie ik ga bouwen. Ingewikkeld is het niet hoor. Ik neem 4 balken en 4 staanders. Binnen enkele minuten heb je een smalle doorgang. Deze zetten we tegen de bakrand om zo de uitgang te blokkeren.

Eerst ga je, net als bij de trailer, erin en eruit lopen. Als dat lekker gaat dan kom  ik met de stok tevoorschijn. Dit doen we net als bij de trailer. Ik loop met je mee met de stok. Steeds een klein stukje verder. Tot we “de trailer” kunnen afsluiten. Alleen dan nog de tijd opbouwen. Wel grappig als je zegt “ja oké, dit doet mijn paard goed, maar als we straks bij de trailer komen is het compleet anders”.  

Yes, op naar de basis

Let’s do this. Alleen niet voordat ik je trailer wat ga aanpassen. Nee die ga ik zeker niet verbouwen, maak je niet druk. Ik pak het blauwe zeil wat ik, voor een gedeelte, over de klep leg. Dan mag jij naar binnen lopen. Wat gaaf dat jullie nu al zoveel geleerd hebben dat je rustig naar binnen loopt. Zonder te staken, zonder druk.

De basis gaan we niet vergeten. Net als bij de neptrailer en het zeil blijf je netjes naar voren lopen. Daarnaast blijf je goed doorademen, dat deed je bij die andere oefeningen ook super! Ik snap heel goed dat er lading is gekomen omdat het nu een echte trailer is. Probeer dat een beetje uit te schakelen, daarom blijf ik tegen je zeggen “goed doorademen”.

Als jullie dit samen goed kunnen. Dan maken we het zeil steeds kleiner. Uiteindelijk komt het op hetzelfde neer als de oefening in de bak. Hierbij maken we de klep steeds meer zichtbaar. We zetten de spanning van het erin lopen om in ontspanning. Vanuit daar kan je verder werken.

Een bomproof paard
Een goede oefening voor het trailerladen

De oefening van de stang doen we net als bij de smalle doorgang. Ik loop met jullie mee met een stok. De stok blijft op de hoogte van de stang. Elke keer als jij en je paard de trailer in lopen, loop ik steeds een beetje verder mee. Gezien we dit al geoefend hebben zal je paard hier minder spanning van hebben dan voorheen.

Met de stang erachter in de trailer
De stang kan er wel achter

Dan gaan jullie het geluid oefenen van de stang. Het is nou eenmaal gebleken dat sommige paarden het geluid als trigger gebruiken om spanning op te bouwen. Het geluid tegen de wand aan, het geluid van het vast maken, niets hoeft te gek te zijn. Als jullie dit ook in ontspanning kunnen dan kunnen we de stang ook eens vast maken. Tot slot bouwen we de tijd dat de stang vast zit op.

Het schiet niets op hoor ik je denken. Enerzijds klopt het. Je wilt namelijk elk onderdeel afzonderlijk goed geoefend en in ontspanning kunnen. Dat vergt nou eenmaal tijd. Want de klep, het alleen staan en rijden komt er ook nog bij. Je kan het ook anders bekijken. Je investeert nu in tijd, je hebt er een heel leven gemak van;

  • Rustig naar les kunnen
  • Als je paard ziek is hoef je je alleen druk te maken om de gezondheid van je paard niet om het laden
  • Geen tijden van de voren op stal te zijn omdat je niet weet hoe lang het duurt voordat je paard in de trailer staat voor een wedstrijd
  • Spontaan ergens naar toe kunnen met de trailer

Is dit nou net niet het probleem waar jij tegen aan loopt?
Wil je eens wat extra oefeningen rondom de trailer?
Lees dan het e-book Trailerladen – Zeeuws Paardengedrag

Lees het e-book trailerladen