Skip to content

Over Zeeuws Paardengedrag

Leuk dat je er bent

En wat leuk om kennis te mogen maken. Natuurlijk wil ik graag meer weten van jou en jouw paard. Maar ik kan mij voorstellen dat je graag wil weten wie ik ben.  

Mijn naam is Annelies Langebeeke, ik woon in het prachtige Zeeland samen met mijn gezin.
Inmiddels mag ik mijzelf gelukkig prijzen dat ik mensen en paarden mag helpen met mijn diensten vanuit Zeeuws Paardengedrag.

 
We zijn nooit uitgeleerd

Het is zo mooi om te zien hoe wij van elkaar en van onze dieren kunnen leren.
Door steun te bieden aan een ander en er voor elkaar te zijn, geloof ik er echt in dat je verder kan komen. Maar dat gaat niet altijd vanzelf. 

Hier heb ik een mooi voorbeeld van:

´Mijn mooiste ervaring gaat over een angstige ruiger die ik enorm heb moeten uitdagen om verder te komen. Deze vrouw dacht mij inmiddels aardig goed te kennen en voorbereid te zijn op wat er ging komen een de opdrachten die ik zou geven. Juist door haar telkens uit de comfortzone te halen en te verassen met iets onverwachts, ging ze echt stappen maken. Ze kon zelf zien wat de impact van haar spanning was op haar paard, verlegde haar grenzen en kon haar spanning reguleren.
Uiteindelijk overwon ze haar angsten en reden ze weer samen buiten’.

Paarden zijn slimme dieren

Urenlang, kon ik kijken naar een koppeltje paarden in de wei. Hoe ze daar rustig stonden te grazen, elkaar stonden te kriebelen en konden spelen. Paarden zijn intelligente dieren. De opleiding paardenhouderij op de MAS was voor mij dan ook veel te traditioneel. Ook op de manege leerde je toen vooral paardrijden. Als je dan een eigen paard kocht, zocht je ook vaak instructie om beter te leren rijden. Maar over gedrag en omgang leerde je doorgaans weinig.

Zoektocht naar het ultieme ruitergeluk

Ik wilde graag weten hoe ik echt met paarden om moest gaan. Vanuit vertrouwen en respect. Zoals paarden onderling ook doen.
Daar moet je dan echt bewust naar op zoek gaan. De dwingende manier waarmee ik destijds met paarden om leerde gaan voelde niet goed voor mij. 

Voor mij zijn paarden geen domme beesten die met allerlei ‘hulpmiddelen’ in bedwang gehouden moeten worden. Ik geloofde erin dat het anders kon. 
Stiekem was ik van jongs af aan al met horsemanship bezig.

Alleen had ik het zelf nog niet door. Pas toen ik extra opleidingen ben gaan volgen bij de gelukkige ruiter academie en equine.com vielen de puzzelstukjes op z’n plek.
Ik had het ultieme gevoel van ‘ruitergeluk’ gevonden. 

 
Begin van een nieuw avontuur

De opleidingen waren het begin van een nieuw avontuur. Ik heb mijn bedrijf opgestart, heel veel mensen en paarden samen mogen helpen.
En nog steeds geniet ik er elke keer weer van dat mensen verder komen dan ze zelf voor ogen hadden.
Die succesverhalen, groot en klein drijven mij om nog meer mensen en paarden te helpen. 

Genoeg over mij

Wat is jouw uitdaging? Waar loop jij tegenaan of wat zou jij graag willen veranderen? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal, wil je het met mij delen?